Het maken van een cutcontour in 3 stappen

Een alles verhelderende uitleg over een cutcontour: wat is het en hoe maak je deze?

Alle bestanden die niet in een rechthoek worden gesneden worden in contour gesneden. Hierbij geeft het Cutcontour aan waar én hoe exact wij jouw ontwerp gaan snijden of frezen. 

Hoe maak ik een Cutcontour

Stap 1.

Maak eerst een lijn aan op je illustratiegebied in de door jou gewenste vorm. Zorg ervoor dat het een sluitende lijn is en geef deze een willekeurige kleur. 

Stap 2. 

Klik dan op het menu rechtsbovenin je Color venster. Als dit venster niet is weergegeven, activeer je deze in Window > Color.  Kies voor Create New Swatch 

Stap 3.

Er verschijnt een pop-up venster met de titel New Swatch (nieuw staal) in beeld. Deze geef je de naam Cutcontour, bij type kies je voor Spot Color.  De kleur kies je zelf (hier wordt meestal 100% Magenta voor gebruikt). Klik dan op OK

En klaar is het Cutcontour!

Nog een paar belangrijke tips:

  • Omdat het Cutcontour is aangegeven met een steunkleur wordt de snijlijn niet meegeprint.
  • Lever één bestand per onderdeel aan: geen ontwerpen combineren of meerdere dezelfde ontwerpen in één bestand plaatsen. 
    Bijvoorbeeld: Je wilt graag 100 dezelfde cirkels. Wij ontvangen dan graag 1 bestand met 1 cirkel waarvan je 100 stuks bestelt en niet 1 bestand met 100 cirkels. 
    Voor Freesletters en stickers op vel geldt een uitzondering. Wanneer je meerdere contouren in je bestand hebt, bijvoorbeeld letters die gefreesd moeten worden, zorg er dan voor dat de tussenruimte minimaal 1 cm is. Dit in verband met de breedte van onze frees. Voor stickers op vel houd je een minimale tussenruimte van 2mm aan.
  • Download en importeer de BOFESTO Print  Steunkleurenbibliotheek. Zo heb je altijd de juiste stalen bij de hand.
  • Plaats geen Cutcontour buiten het tekengebied. Ook als er oorspronkelijk gebruik is gemaakt van meerdere tekengebieden. Verwijder de Cutcontour(en) van deze gebieden. 
  • Wil je afloop aan je Cutcontour meegegeven? Dit is mogelijk met Pad verschuiven ( Offset path)

Tags: cut, cutcontour, cutco